KLANTEN

Particulieren

PARTICULIEREN

Zonnepanelen op het eigen huis

Voor particuliere woningbezitters is het op dit moment zeer aantrekkelijk om te investeren in een zonnestroom installatie.

 

Directe besparing op energiekosten.

Stroom die zelf opgewekt wordt, hoeft niet bij de energiemaatschappij gekocht te worden. Dit betekent dat de energierekening direct omlaag gaat, zodra er zonnepanelen op het dak liggen. Stroom die meteen verbruikt wordt gaat direct van de zonnestroom installatie naar de apparaten in huis. Denk hierbij aan de koelkast en de vriezer, de verlichting, maar ook grootverbruikers als de wasmachine en de droger (als deze worden gebruikt als de zon schijnt).

 

 

Salderen met de energiemaatschappij.

In februari 2024 heeft een meerderheid in de Eerste Kamer besloten dat de salderingsregeling niet wordt afgebouwd vanaf 2025. (website Rijksoverheid). Dit betekent dat particulieren de komende jaren nog volop kunnen salderen met hun energiemaatschappij. De salderingsregeling houdt simpel gezegd in dat de zelf opgewekte en terug geleverde stroom per jaar wordt verrekend met de gekochte stroom. Dit betekent dat het niet uitmaakt wanneer een huishouden stroom opwekt en wanneer het juist stroom verbruikt. Het geheel wordt per jaar met elkaar verrekend (gesaldeerd) tegen hetzelfde tarief inclusief belastingen en toeslagen.

Voorbereid op een duurzame toekomst.

Het is heel duidelijk dat er in de komende jaren een grote verschuiving plaats gaat vinden van gasverbruik naar stroomverbruik. De overheid stimuleert het gebruik van (hybride) warmtepompen enorm en het is zelfs zo dat het vanaf 2026 niet meer mogelijk is om een traditionele cv-ketel aan te schaffen. Uiteindelijk zullen alle huishoudens in Nederland dus in ieder geval gedeeltelijk gebruik maken van elektriciteit voor het verwarmen van de woning en het water.

Benzine tanken op de oprit.

Elektrische auto’s hebben de toekomst en benzine- dieselauto’s zullen uiteindelijk meer en meer uit het straatbeeld verdwijnen. Steeds meer mensen rijden elektrisch en het is nu al duidelijk dat er veel te weinig openbare laadpunten zijn voor al deze auto’s. Een zonnestroom installatie in combinatie met een laadpaal zorgt ervoor dat je altijd je auto kan ‘bijtanken’ en dat voor een fractie van de prijs die een liter traditionele brandstof zou kosten.

Minder afhankelijk en zeer flexibel.

Steeds meer berichten in de media gaan over het feit dat het elektriciteitsnet overbelast is en er sprake is van netcongestie. De overheid zet al jaren in op het stimuleren van verduurzaming door huishoudens en bedrijven. Hoewel de overheid en netbeheerders de komende jaren zeer veel gaan investeren in het uitbreiden van het elektriciteitsnet, zal er nog steeds sprake zijn van (plaatselijke) overbelasting op bepaalde momenten (website Rijksoverheid)

Door een zonnestroom installatie te voorzien van een passende thuisbatterij is het mogelijk om zelf energie op te slaan en deze te gebruiken op elk gewenst moment. Op het moment dat het er sprake is van overbelasting en een zonnestroom installatie zijn opbrengst dus niet kwijt kan op het publieke net, dan kan de thuisbatterij geladen worden. De opgewekte stroom gaat dan dus niet verloren. Op een andere moment kan deze stroom dan alsnog zelf verbruikt worden. De software in de thuisbatterijen wordt steeds slimmer. Het is zelfs mogelijk om te handelen in stroom, om zo nog meer te profiteren van fluctuaties in de stroomprijzen.

Zeer korte terugverdientijd.

Een zonnestroom installatie heeft een technische levensduur van ongeveer 25 jaar. Zodra de investering in het systeem is terugverdiend, is alle toekomstige stroomopbrengst dus “pure winst”. Het is dus belangrijk dat de terugverdientijd zo kort mogelijk is. Op dit moment zijn de prijzen van zonnepanelen historisch laag en de verschillende stimuleringsregelingen heel gunstig (0% BTW op aanschaf, doorlopende salderingsregeling). Een zonnestroom installatie die in 2024 wordt aangeschaft is vaak al in minder dan 4 jaar volledig terugverdiend. Het rendement dat de consument heeft op de investering is hierdoor vele malen hoger dan de rente die de bank geeft op het saldo van een spaarrekening!