Salderingsregeling niet afgebouwd !

Goed nieuws voor alle bezitters van zonnepanelen, de salderingsregeling wordt voorlopig niet afgebouwd.

 

Er lag een wetsvoorstel klaar dat al goedgekeurd was door de Tweede Kamer. De salderingsregeling zou vanaf 2025 in een aantal stappen worden afgebouwd van 100% naar 0%. Dit zou betekenen dat 2024 het laatste jaar was waarin er 100% gesaldeerd zou mogen worden. Daarna zou er afgebouwd worden volgens het onderstaande overzicht.

Op 13 februari 2024 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel afgewezen en wordt er voorlopig dus gewoon nog volledig gesaldeerd.

De mogelijkheid tot salderen van terug geleverde stroom (opgewekt met zonnepanelen) met verbruikte stroom is nu dus minimaal tot 2025 gegarandeerd. Er is nog geen sprake van een nieuw wetsvoorstel, de verwachting is dat het nog wel even gaat duren voordat er weer een concreet plan op tafel ligt. Dit betekent dat het nu een heel interessant moment is om te investeren in zonnepanelen. Omdat de prijzen van zonnepanelen nog steeds historisch laag zijn in 2024 is het mogelijk om een installatie al binnen 3 jaar volledig terug te verdienen.

Op de langere termijn zal de salderingsregeling alsnog worden afgebouwd, maar de verwachting is dat er andere stimuleringsmaatregelingen voor in de plaats zullen komen, zodat het zelf opwekken van energie altijd interessant blijft. Er is in Nederland sprake van overbelasting van het elektriciteitsnet op bepaalde momenten en dit kan onder andere opgelost worden doordat zonnepanelen bezitters meer van de opgewekt stroom zelf direct gaan gebruiken of gaan opslaan in een thuisbatterij.

Bij het aanschaffen van een nieuwe zonnestroom installatie is het nu dus verstandig om vooruit te kijken en al goed voor te sorteren op de mogelijkheden om een thuisbatterij toe te voegen.

Wilt u weten hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan.