KLANTEN

VVE’s

VVE’s

Zonnepanelen op het dak van de VVE

Voor particuliere woningbezitters is het op dit moment zeer aantrekkelijk om te investeren in een zonnestroom installatie. De overheid stimuleert elke Nederlander om te helpen aan de energietransitie. Als eigenaar van een heel woonhuis is het relatief eenvoudig om de beslissing te nemen om te investeren in zonnepanelen. Je bent immers zelf volledig eigenaar van je dak en hebt verder met niemand rekening te houden.

In het geval van een appartement dat deel uitmaakt van een vereniging van eigenaren (VVE) komt er net wat meer bij kijken.

Aandachtspunten bij aanschaf zonnepanelen bij VVE.

Een verenging van eigenaren is aanwezig zodra er sprake is van gemeenschappelijke gedeeltes van een gebouw. In vrijwel alle gevallen is het dak een van de gemeenschappelijke delen.

Dit betekent in de praktijk dat een individuele appartementseigenaar niet zo maar zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak mag plaatsen.

Om überhaupt aan de slag te gaan met zonnepanelen zal er dus op zijn minst eerst formele toestemming gegeven moeten worden door een meerderheid van de eigenaren. Dit gebeurt tijdens een VVE vergadering.

Ieder voor zich, of een grote installatie ?

In de meeste bestaande appartement complexen heeft elk appartement een eigen stroomaansluiting en is er geen “grote gemeenschappelijke” stroomaansluiting.  In deze situaties is het voor de hand liggend dat elke eigenaar die geïnteresseerd is, een zelfstandige zonnestroom installatie aanschaft, die verbonden is met de eigen groepenkast en meter.

Bij hele nieuwe appartementencomplexen zijn er vaak grote gemeenschappelijke installaties, die veel stroom verbruiken. Denk hierbij aan warmtepompen, liftinstallaties en elektrische boilers. In dit geval komt het wel voor dat er door de VVE zelf (en dus voor alle bewoners) een gemeenschappelijke zonnestroom installatie wordt aangeschaft, waarbij de opbrengst wordt gebruikt om de gemeenschappelijke grootverbruikers van stroom te voorzien. 

Kleine VVE, eerst afspraken maken.

In Den Haag en omstreken zijn er veel kleine VVE’s. Dit kunnen bijvoorbeeld twee boven elkaar liggende appartementen in een herenhuis in een van de oudere buurten van Den Haag zijn (bijvoorbeeld in het Statenkwartier of de Archipelbuurt). Ook kunnen dit kleine complexen zijn met bijvoorbeeld 3 boven elkaar liggende appartementen.

In dit soort gevallen zou er in ieder geval een actieve VVE moeten zijn, want dit is al enige tijd wettelijk verplicht. Als er wordt besloten dat er geen bezwaren zijn tegen het plaatsen van zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak, dan kunnen de appartement eigenaren aan de slag.

In principe geldt de verdeelsleutel van de eigendomsverhouding van de appartementsrechten ook voor de te gebruiken oppervlakte van het dakvlak. Als een verdeling binnen de VVE bijvoorbeeld 1/3e, 1/3e 1/3e is, dan heeft elk appartement ook recht op 33,3% van het dakvlak voor het plaatsen van zonnepanelen.